onsdag 8 februari 2012

Ris à la malta

Repetitioner inför gyckeltäflan anno 2012 är i full gång, men hålles mycket hemliga ett tag till framöver. Istället kan vi prata om det som vi i S2 ju är särdeles bra på: fika!


"Ris à la Malta är en efterrätt som ofta äts till jul i Sverige. Namnet torde vara en förvanskning av danskans Risalamande, vilken i sin tur kan härledas till franskans Riz à l'amande = "ris med mandel". Rätten har alltså inget med östaten Malta att göra. Den består av kall risgrynsgröt som blandas med vispad grädde och smaksätts med strösocker och vanillin-/vaniljsocker. Den dekoreras ibland med konserverade mandarinklyftor eller liknande.


En variant på rätten kallas Apelsinris. Förutom ovanstående blandar man i koncentrerad apelsinjuice och/eller skurna apelsinbitar. Ibland utesluts vaniljsockret."


Jo, det smakade godare än det ser ut på kort. Ris à la Malta, tillagad på Saltå Kvarn Rött Ris (kokt på vanligt sätt fast extra länge i vatten med en nypa salt), utblandad med lite mjölk efter svalning, sedan blandad med blodapelsiner, florsocker (smaka av under tillsättning så det inte blir för sött), vaniljsocker, och som avslutning vänds vispad grädde i (sist för att det skall bli härligt lätt konsistens). Mängder kan varieras efter önskemål. Resultatet var nog den finaste Ris à la Malta som denna dokumentatör har smakat. 

I hörnet syns även spetsen av en kolakaka, efter Kusin Anitas utmärkta recept. 

1 kommentar:

  1. Mm mm mm! Ni hade verkligen lyckats igår. Blir en test av detta hemmavid snarast. :)

    Och vilket skoj rep sångmässigt dessutom!

    /Sigrid

    SvaraRadera